close
България

Автобусният водач Билял Хасанов, спасил човешки живот, получи отличие на Общината от кмета Стефан Радев

B-16

Автобусният водач Билял Хасанов бе награден от кмета на Община Сливен Стефан Радев със Значка за особени заслуги при изпълнение на гражданския и професионалния си дълг. Преди дни, по време на работа 35-годишният шофьор спаси живота на пътник, получил внезапно задушаване.

Отличието си Билял получи от градоначалника на трогателна среща в администрацията, в присъствието на майка му Селиме Хасанова, на собственичката на фирма „Дорис“ Дора Енева и пътничката Симона Йорданова – Сефери, споделила в интернет за куража на водача.

„Искам пред всички да изкажа благодарност на Билял за това, че е спасил един млад човешки живот. В нашето ежедневие и в живота ни е много важно да бъдем отговорни, да проявяваме емпатия. Това са качествата, които трябва да утвърждаваме. Трябва да показваме такива примери и да насърчаваме такова поведение и отношение към работата, към близките, към хората. Затова – огромна благодарност!“, заяви Стефан Радев. Той отправи благодарност и към майката на водача Селиме Хасанова за това, че е отгледала достоен син. Поздрави и Симона Йорданова за добрия сигнал, подаден от нея в интернет. „В днешно време, когато едва ли не свикнахме да асоциираме социалните мрежи само с негативизъм и хейт, с отрицателна енергия е много важно да насърчаваме, когато някой има добра новина, да бъде активен и да я сподели с нас“, допълни кметът.

Билял Хасанов разказа, че инцидентът е станал по маршрута от София за Сливен. На 37-годишния пътник му е прилошало, докато автобусът пътува по автомагистрала „Тракия“, в района на Пловдив. Той е отбил, за да види какво се случва. „Човекът беше припаднал, не беше на себе си, трепереше. Очите му бяха затворени, не можеше да диша. Попитах дали в автобуса има лекар да помогне, никой нищо не каза. Уплаших се, че ще стане нещо. Другите и те се уплашиха“, заяви на срещата водачът. Той успял да възстанови дишането му и да го върне към живот. Когато линейка от Спешния център в Пловдив пристигнала на място, пътникът вече бил в добро общо състояние и продължил пътуването си.

Историята за куража на Билял, спасил пътник, който си „глътнал“ езика, бе разпространена в Сливен още на самия ден, при това – преди автобусът от София да пристигне на автогарата в Сливен. Оказа се, че Симона Йорданова е описала станалото и е споделила възторга си от доблестния водач още по време на пътуването. Така, когато Билял се прибрал у дома, бил посрещнат с прегръдка от майка си и бил силно изненадан, че близките, а и колегите му, знаят за рисковата ситуация, завършила с щастлив край.

„Доброто трябва да се поощрява. Никой не пести от времето си, когато е недоволен от нещо, много рядко някой благодари. Но искам да кажа, че доброто наистина е „заразно“. От два-три дни страшно много хора ни благодарят за неща, за които никога не са ни благодарили. Това е правилният път. Билял е изключително скромен, трудолюбив и отговорен. Горда съм, че имам такива служители в екипа. Когато работиш и обслужваш хора, първо трябва да си човек“, заяви Дора Енева.

Вълненията на срещата бяха споделени още от зам. кметовете Пепа Чиликова и Камен Костов, както и от много медии.