close
LifeStyle

Аеробиката – ключът към подмладяване на мозъка

aerobika

Прости аеробни упражнение позволяват да се съхрани остротата на ума и да се справяме бързо с ежедневните си задължения, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.

Невролози и невробиолози от Колумбийския университет в Ню Йорк разработиха система от упражнения, която позволява да се увеличи мозъчната активност, независимо от възрастта.

В рамките на изследването участниците на различна възраст от двата пола били разделени на две групи – в едната били извършвани аеробни упражнения с цел да се активират отделни мозъчни зони, а в другата – упражнения, които не са свързани с голяма физическа активност.

Резултатите показали, че аеробните натоварвания значително подобрили когнитивните способности – участниците в тази група постигнали по-добри резултати на тестове в сравнение с контролната група. Освен това подобряването на когнитивните способности било регистрирано сред участници на различна възраст.

Сега специалистите възнамеряват да разширят системата си от упражнения и да включат нови, които ще дадат възможност ежедневно да се подобрява здравето на главния мозък.