close
България

Алпинистът Атанас Скатов: Най-вероятно Боян Петров е паднал в цепнатина

boqn petrov

Най-вероятно Боян Петров е паднал в цепнатина, възможно е да е паднала лавина, но това е малко вероятно. Това обяви във включване от Хималаите в  предаването „Тази сутрин“ алпинистът Атанас Скатов.

Той изкачи без кислородна маска и без шерпи шестия по височина връх в света – Чо Ойо (8188 м.) В момента е в базовия лагер Тингри и се готви да атакува покрива на света, както наричат най-високия връх – Еверест.

Той иска да покори Еверест без кислород и шерп, но има вероятност да го задължат да вземе шерп след изчезването на Боян Петров.

Скатов е разбрал за изчезването на Боян на 13 май. Първоначално не можех да повярвам, реших, че е станала някаква грешка, сподели алпинистът. Той също потвърди, че спасителната акция, организирана за Петров е безпрецедентна.

Дай Боже да стане чудо и да го открият жив и здрав, но шансовете са минимални, каза Атанас Скатов.

Имало е вероятност Скатов и Петрво да се срещнат в подножието на Еверест. Досега те са били заедно на три експедиции.

Хеликоптер отново се включи в издирването на Боян Петров, съобщиха от екипа на алпиниста в София. Не е ясно обаче дали машината е успяла да прелети над планината.

Наземните екипи продължават издирването. Китайските спасители претърсват в района на Лагер 1 и ако времето позволява, ще продължат нагоре към Лагер 2. /bTV