close
LifeStyle

Ананасът – продукт на младостта и красотата

ananas

Консумацията на ананас помага да се поддържат зъбите, костите, косата и ноктите здрави, заяви Наталия Пугачова, диетолог в Института по персонализирана медицина на Сеченовския университет.

отбеляза, че ананасът може да бъде класифициран като продукт на младостта и красотата поради съдържанието на силиций. Освен това той е богат и на манган, поради което организма поддържа енергийния метаболизъм на молекулярно ниво и нормални нива на глюкоза в кръвта.

Ананасът, твърди специалистът, има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Ензим, наречен бромелаин, помага за разграждането на протеина до аминокиселини, което помага за подобряване на храносмилането. Фруктовите киселини допринасят за производството на стомашен сок, който също помага за правилната функция на червата.

Пугачова отбелязва, че могат да се консумират около 200 грама пресен ананас на ден или да се пие 200 милилитра сок. Лекарят също така посочи, че месото, мариновано с ананас, е по-лесно усвояемо. С този продукт обаче не трябва да се злоупотребява от хора с повишена стомашна киселинност или язва. Освен това ананасът е с високо съдържание на захар.