close
България

Ансамбъл „Българе“, ансамбъл „Странджа“ и „Диана Експрес“ на Фестивала на Етносите, багрите и котленския килим

5

С концертите на НУФИ „Филип Кутев“, Нелина и рок група „КРОС“ в Котел започна Фестивала на Етносите, багрите и котленския килим“ 2018 г.

Първите събития, ознаменуващи началото на фестивала днес, започнаха още от сутринта с откриване на занаятчийски базар, изложение на котленски килими и демонстрация на тъкачество и естествено багрене на вълна. Представят се обичаите, носиите и храните на отделните етноси в  „Села на етносите“ – българско, турско, каракачанско и ромско, разположени из красивия котленски парк.

По време на фестивала от цяла България в Котел ще дойдат майстори-лютиери. Те ще вземат участие в ІV-та Национална среща на лютиерите в България, която ще се проведе под надслов „Родолюбие“.

През целия ден на поляната до сцена „Естрада“ професионалистите, изработващи музикални инструменти ще се състезават в майсторската надпревара за инструмент на 2018-та година в категории: гайда, кавал, гъдулка, тамбура и тъпан.

Програмата продължава с две мероприятия от 17.00 часа – художествен пленер, посветен на фестивала, в който участие ще вземат възпитаниците на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“– Сливен и писателят Нидал Алгафари, който ще представи 4 от книгите си – художествени романи, създадени основно върху българските обичаи и традиции.

Съботната вечерна програма приключва с концерти. От 19.00 ч. ще бъде вторият концерт на рок група „Крос“, а от 20.00 ч. са концертните програми на ансамбъл „Българе“, ансамбъл „Странджа“ и „Диана Експрес“ /сцена „Естрада“/.

Образователно-познавателни и развлекателни занимания за деца бележат програмата в последния фестивален ден. Мероприятието започва от 10.00 часа. От този час започва работа и занаятчийския базар.

Фестивалът на Етносите, багрите и котленския килими ще бъде официално закрит в 14.00 часа, на 24 юни, неделя.

Тази година каузата, зад която застават организаторите на фестивала е подкрепа на Болградската гимназия „Георги Раковски“ в Украйна. По време на трите  фестивални дни, общината и пенсионерски клуб – Котел ще поставят благотворителни кутии за набиране на средства, които ще бъдат предоставени на гимназията.

Общинска администрация Котел, приканва жителите на града, в дните на фестивала, да не използват личните си автомобили за придвижване до Парк „Изворите“, с цел облекчаване на натовареността от МПС по време на провеждане на мероприятието.
програма участници самодейци носии традиции Община Котел фолклорен фестивал. /dariknews.bg