close
България

Апелативен съд – Бургас потвърди 18 – годишна ефективна присъда за убийство в село Снягово

syd-burgas

Апелативен съд – Бургас потвърди наказание от 18 – години лишаване от свобода за Мехмед Ю., признат за виновен в предумишлено убийство на мъж от с.Снягово, община Руен.

Подсъдимият е осъден да изтърпи наказанието си при първоначален строг режим.

Престъплението е извършено на 25.05.2017 г. Около 01,00 ч. Мехмед Ю. проникнал в къща в с. Снягово, общ. Руен. В едната от стаите спели бившата му жена и пострадалия Ереджеб Ш., заедно с деветмесечното им бебе, а в другата собствените му две деца. Мъжът действал предумишлено – като предварително се снабдил се със средство за убийството – нож, както и с вила и лампа тип „челник“ и съставил план за начина на извършване на деянието. Пострадалият Ереджеб Ш. е умъртвен посредством нанасяне на прободна рана с нож в областта на шията, докато спял в дома си. В продължение на седем дни подсъдимият се укривал в гората и землищата на селата Снягово, Дъскотна, Руен и Рудина. На 31.05.2017г. бил заловен в с.Рудина.

Въззивната инстанция споделя изводите, че извършеното деяние е предумишлено, тъй като решението за неговото извършване е било взето предварително – докато подсъдимият е работил в Англия. Мъжът не можел да се примири с факта, че докато работи в чужбина и праща пари, тя живее с друг мъж. Той дори успял да намери телефона на Ереджеб Ш. и го заплашвал с отмъщение, защото му отнел жената.

Убийството е извършено докато пострадалият е бил в безпомощно състояние. Престъплението разкрива висока степен на обществена опасност поради механизма на извършването му – през нощта, след влизане в чужд дом, в присъствието на хора, включително малолетни деца. Съдът е отчел високата обществена опасност на личността на извършителя, обоснована с предишното му осъждане за кражба; нанесения след убийството побой над бившата му съпруга с арматурно желязо, удряйки я по главата и тялото; данните, че удара срещу загиналия не е само един, предвид наличните две защитни порезни наранявания по ръката му както и седемдневното укриване на подсъдимия в гората след извършване на престъплението.

Подсъдимият Мехмед Ю. е осъден да заплати обезщетения на две от децата на убития Ереджеб Ш. съответно по 60 000 лв. и по 50 000 лв. и по 150 000 лв. за всеки от родителите му.

Решението може да бъде обжалвано или протестирано пред ВКС в 15 – дневен срок.