close
България

Апелативен съд–Бургас разгледа дело за убийство на руска гражданка

syd

Въззивен състав на БАС разгледа и обяви за решаване въззивно наказателно дело за убийство на руската гражданска Наталия Стаматова. Подсъдим за престъплението е 57-годишният Димитър Радев, който след битов скандал, предизвикан от обилно количество изпит алкохол, я пребива до смърт в собствения й апартамент в к-с „Лазур“.

Мъжът обжалва наложено наказание “лишаване от свобода“ в размер на 15 години при първоначален „строг“ режим. Радев е признат за виновен в това, че на 05.10.2015 г. умишлено умъртвил Стаматова, нанасяйки й тежка черепно-мозъчна травма, изразяваща се в остър травматичен субдурален кръвоизлив и мозъчна контузия. Подсъдимият е осъден да заплати на децата на пострадала – И.Н.А. и на Х.Д.С неимуществени вреди в размер на по 70 000 лева. Недоволни от присъдата са и частните обвинители, които също обжалват решението на ОС–Бургас.

В съдебното заседание държавният обвинител пледира за потвърждаване на присъдата като правилна и законосъобразна и отхвърляне на жалбите на подсъдимия и гражданските ищци. Той разви тезата за безспорно и категорично доказано авторство и отхвърли опита да се лансира версията за друг извършител, който е бил в апартамента на убитата жена по време на пиянския скандал, довел до фаталния изход. Прокурорът от Апелативна прокуратура  посочи, че към момента на престъплението е установена концентрация на алкохол в кръвта на пострадалата / 3,92 промила /, а  на подсъдимия / 3,07 промила/.

Адвокатът на гражданските ищци пледира за увеличаване на наказанието до 20 години, като подчерта, че престъплението и извършено с особена жестокост и след като мъжът е нанесъл многобройните удари е заключил вратата на жилището й, като я лишил от възможност да потърси и получи помощ. Защитникът изтъкна и другите аргументи в тази посока – многобройните осъждания на подсъдимия, дори и за неплащане на издръжка на малолетното си дете, показанията на свидетели, че 56-годишната Наталия Стаматова била подлагана на системен физически тормоз от страна на Радев заради ревността му, причаквал дори съседи по градинки, за да се саморазправя и самите те се страхували от него.

Адвокатът на Радев пледира за отмяна на присъдата и за признаването на клиента му за невиновен, като оспори свидетелските показания на полицаи и се опря на съдебно–медицинската експертиза, в която липсвали данни за наранявания по ръцете на Радев с оглед нанесените с юмруци удари върху жената. Освен това на местопроизшествието имало три чаши, което не изключвало вероятността за трети човек в апартамента, но по тази версия не било работено.

Димитър Радев поиска да бъде оправдан и заяви, че не е убиец. Отрече да е бил на местопрестъплението и да е удрял жената, с която е живеел на семейни начала.

Съдът счете делото за изяснено и го обяви за решаване.