close
България

АПИ: Светлоотразителите на мантинелите на АМ „Тракия“ са монтирани според изискванията

am_trakiq-magistrala

При еднопосочно движение в платното светлоотразителите и отдясно, и отляво са с червен цвят.

Светлоотразителите на ограничителните системи на АМ „Тракия“ са монтирани според нормативните изисквания, разписани в Наредба №18 oт 23.07.2001 г. за сигнализацията на пътищата с пътни знаци, , съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Агенцията прави това уточнение по повод публикация в интернет медия, че шофьори бъркат светлоотразителите на мантинелите със стопове и светоотразителните тела са поставени неправилно.

Според чл. 183, ал.1 от наредбата светлоотразителите С14.1, който са с трапецовидна форма, се използват за сигнализиране на пътни съоръжения, в т. ч. на предпазни огради, подпорни стени, стени на тунели, стълбове, устои на мостове и др., разположени в непосредствена близост до платното за движение.

Съгласно ал.2 светлоотразителите се поставят по дължината на съоръженията така, че отдясно по посока на движението да е светлоотразителят с червен цвят, а отляво – светлоотразителят с бял цвят. При еднопосочно движение в платното за движение, каквото е на автомагистралите, светлоотразителите и отдясно, и отляво трябва да бъдат с червен цвят.