close
LifeStyle

Археолози откриха бебе воин на 2 века край Силистра

arhiolozi

Скелет на бебе воин бе открит по време на спасителни разкопки край Силистра, пише в. „България днес“. Според извършения антропологически анализ тленните останки са на дете, което е загинало на възраст не повече от 1 годинка.

Любопитното е, че бебето е погребано заедно с войници и провокира разсъждения защо е в бойна обстановка. При разкопките е разкрит некропол от втората половина на XIX век, който съдържа 11 гробни съоръжения с 23 броя скелети. Според археолозите, става дума за 22-ма мъже на възраст от 18 до 50 години.

Предполага се, че това са бойците, загубили живота си при някоя от войните между Русия и Турция, водени през XIX век. Доказателство за тази теория са откритите войнишки копчета и униформи, както и малка руска бронзова икона на Свети Никола, която мъжете слагали на гърдите си по време на битки. Подобни икони са намирани край Плевен.

Именно сред останките на бойците е открит и скелетът на бебето, но никой не може категорично да обясни защо е там. Версии гласят, че може да е било носено по време на поход или просто смъртта на войниците да е съвпаднала с неговата и то да е погребано на същото място.

„За по-голямата част от погребаните може да се предположи, че са войници, загубили живота си в Руско-турската война от 1877-1878 г. или непосредствено след нея“, твърди археологът от Регионалния исторически музей – Русе, Деян Драгоев. Именно той е ръководителят на екипа, който извършваше разкопките край дунавския град.

Целта на археолозите е да установят и кои от воините са загинали от куршум и кои от болест. За последното подсказват някои от гробовете, в който има погребани по 5-6 души едновременно.