close
България

Архитект Емил Бурулянов отстъпи приза „Бург на годината“ на спасител от наводненията

burg-na-godinata

Архитект Емил Бурулянов стана тазгодишният носител на приза „Бург на годината“, но се отказа от него в полза на Пламен Карашев. Той е човек, помагал много за спасяването на хора и преодоляване на последиците от наводненията.

Бурулянов каза, че предприел тази стъпка, защото това е била една тежка година за Бургас, в която природните бедствия са сложили тежък отпечатък върху много човешки съдби. Според него носителят на приза тази година трябва да е някой, който е изложил живота си на риск, за да спаси други хора. Тогава Бурулянов научил името на Пламен Карашев от медиите и по време на церемонията помоли представителите на институциите да направят всички възможно, за да му бъде връчена почетната статуетка на „Бург на годината“.

В категорията „Завърнали се младежи“ победител в анкетата на „Радио 1“ е Даниела Павлова, която стана вицешампион на най-голямото ученическо първенство в света по информационни технологии.

За „Бург на годината“ бяха номинирани и други достойно граждани на морския град. Един от тях е писателят Ваньо Вълчев – за приноса му към културата и 80-годишния му юбилей. Останалите са диригентът Левон Манукян, режисьорът Георги Дюлгеров и председателят на КСТ „Бургас 75“ Андрей Тодоров.

2