close
Спорт

Асенова и Петрова ще боксират за европейските титли

5567y87

Севда Асенова и Станимира Петрова се класираха за финалите, съответно в категория до 48 и до 54 килограма, на Европейското първенство по бокс за жени, което се провежда в зала „София“.

31-годишната русенка Севда Асенова победи по категоричен начин рускинята Екатерина Пинигина с 3:0 (39:37, 40:36, 40:36) и ще боксира в третия си еврофинал в своята кариера. Досега българката има два сребърни медала от континенталните първенства в Дания през 2007 г. и Букурещ 2014. Нейна съперничка на финала ще бъде Лизe Сандебер от Швеция, която малко изненадващо победи Стефани Силва от Италия с 2:1 съдийски гласа.

„Много съм доволна от мача си, мисля, че това ми бе най-хубавата среща на това първенство – заяви след мача си Севда Асенова. – Играла съм преди това една среща с рускинята и също я победих. Сега бях по-отпусната в сравнение с първите две срещи тук, тъй като и в двете имах загуби от съперничките. След като се справих с тях обаче си казах, че трябва да взема златния медал“, допълни българката.

За зла участ Асенова изкара с висока температура вечерта преди полуфиналния си мач. „Бях на системи, но благодарение на лекаря и на треньорите, успях да се вдигна бързо. Само се молех на Господа да ми даде сили. На ринга не се чувствах физически отпаднала, което е добре. Освен това знаех, че рускинята не е от тези боксьорки, които ще ме натискат 4 рунда и бях спокойна“, разкри още Асенова.

Станимира Петрова пък стигна своя първи европейски финал, след като надигра с 3:0 (39:37, 39:37, 39:37) Виктория Кулешова (Рус). Българката започна по коренно различен начин срещата си в сравнение с предишните две на ринга в „София“. Тя свали гарда и повече бягаше на съперничката си, отколкото да нанася удари. За зрителите в залата изглеждаше, че Станимира се разигра в средата на мача, но се оказа, че всичко това е било тактика. „Изключително съм доволен, че Станимира спази напълно изготвената стратегия. Трябваше да дразни в началото със свалени ръце, да оставя рускинята да тръгва и после да я засича на контри. Идеята бе да обърка противника и мисля, че се получи“, коментира личният й треньор Борислав Георгиев.

На финала Петрова ще срещне стара своя познайница – Анна Алимарданова от Азербайджан, който победи с 3:0 Делфин Манасини (Фр). Азерката отстрани Петрова 1/4-финалите на Европейските игри в Баку през 2015 година при доста спорно съдийско решение. „Финалът си е финал и който е стигнал до него не е за подценяване. Довечера ще направим анализ с треньора ми, ще изгледаме на видео нейния полуфинал и ще изготвим стратегията за утре“, каза Станимира Петрова. /БГНЕС