close
България

Асеновград готви нов протест срещу проявите на агресия от роми

asenovgrad-protest

Приключи пресконференцията на директора на Областната дирекция на МВР Атанас Илков и окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов след протестите в Асеновград срещу ромското насилие.

Снощи в шествието се включиха близо 2000 души, а до недоволството се стигна, след като в началото на седмицата роми нападнаха младежи от местния клуб по гребане.

Окръжният прокурор Румен Попов каза, че на двама от задържаните до момента 9 души са повдигнати нови обвинения – освен за хулиганство и за средни телесни повреди. Той припомни, че едно от нападнатите от ромската група деца е със счупена ръка, а друго е с два счупени прешлена заради удар с гребло. Попов допълни, че ще има и нови обвинения, свързани със закани за убийство, има събрани такива доказателства.

Днес прокуратурата ще внесе искане в съда да им бъде наложена постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.

Както и вчера при приключването на протеста, така и тази сутрин, директорът на Областната дирекция на МВР Атанас Илков беше категоричен, че не се е стигнало до инциденти въпреки напрежението на моменти. Илков опроверга твърденията, че има бити граждани снощи и призова и занапред участващите в протеста да докажат, че те са мирни, както самите протестиращи твърдят, и да не се стига до насилие. По думите му снощи сред протестиращите е имало група от няколко души, които са влезли в пререкание с полицаите и са ги провокирали, като своевременно са били изведени от колоната.

Много се надявам на трезвомислещите хора, участващи в шествията, за да не се стига до моменти на напрежение, защото провокатори наистина има, каза окръжният прокурор на Пловдив.

Същевременно продължава да бъде засилено полицейското присъствие в Асеновград.

Участниците в снощния протест отново издигнаха искания за повече сигурност и ред в града.

По-рано на среща с тях вицепремиерът Валери Симеонов и главният секретар на МВР Младен Маринов увериха, че започват проверки на незаконните постройки в ромската махала, както и адресните регистрации на всички там.

Според жители на Асеновград подобни проверки са извършвани и по-рано, като е установявано, че всичко е законно.

Протестиращите заявиха категорично, че докато държавата не изпълни обещанията си, протестът няма да спре.

На този етап обстановката в града е спокойна.

Асоновградчани подготвят нов протест за тази вечер. /БНР