close
България

А1 и „Теленор“ не могат да вдигнат цените, „Виваком“ може

telefon-gsm

В момента два от мобилните оператори не могат да вдигнат и с една стотинка таксите, коментира вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова пред журналисти в парламента

Тя обясни, че мобилните оператори са изпратили на своите абонати съобщение, че ще вдигнат цените от февруари, но това тяхно намерение е спряно със заповед на Комисията за защита на потребителите към Министерството на икономиката и индустрията, предаде БТА.

Причината е, че два от операторите – „Теленор“ и „А1“, опитаха увеличение на таксите за две години, със задна дата – за 2021 г. и 2020 г. Те нямат право на това, защото в договорите, които са подписали с потребителите, пише, че имат право само един път за една година да вдигат таксите, обясни Нинова и определи това като нелоялна търговска практика. „Издадохме заповед, с която забранихме това да се случва, и тази заповед я въведохме в т.нар. предварително изпълнение. В момента не могат да увеличат и с една стотинка таксите“, коментира тя.
„Виваком“ не подлежи на тази заповед, тъй като не е поискала увеличение за 2021 г. и за 2020 г., а само за 2021 г., посочи Нинова.

Тя съобщи, че вчера двата оператора са обжалвали заповедта по съдебен ред. По думите й, докато не излезе съдебното решение, те не могат да увеличат цените на мобилните телефони с една стотинка.

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова коментира темата пред журналисти в парламента преди първата среща на експертния съвет на управляващата коалиция за законодателни промени, които да регламентират дейността на колекторските фирми.