close
LifeStyle

Бананите подобряват настроението и лекуват депресията

banani

Бананите се използват от атлетите, за да получат бърз прилив на енергия, но те са много повече от сладко лакомство за увеличаване на електролитите. Богати на витамини, минерали и други полезни вещества, бананите също така могат да служат като естествено средство за лечение на депресията, повишаване способностите на мозъка и успокояване на нервите.

Един бърз поглед върху научната литература по въпроса за ползите на бананите разкрива множество малко известни факти, свързани с яденето на плода. На този обикновен плод се приписват регулиране на кръвното налягане, стабилизиране на чревната флора, облекчаване на симптомите на артрит и дори борба с наркоманията. Това дава на този толкова широко достъпен и евтин плод качества на суперхрана.

Яденето на банани може да помогне за облекчаване на депресията и да подобри настроението

Бананите съдържат триптофан, съединение, съдържащо се и в пуешкото месо, което предизвиква спокойствие и се твърди, че помага за облекчаването на симптомите на депресия. В съчетание с витамините от група В триптофан се превръща в серотонин, наречен „хормон на щастието“, и подобрява настроението и цялостното усещане за благополучие.

„Повишения прием на витамин B може да предотврати депресията в напреднала възраст“, обяснява Емили Мейн. „Когато комбинирате хранителни източници на витамини от група В с добавки за подобряване на настроението, положителните ефекти върху депресия са по-силно изразени“.

Фибрите в бананите помагат за редовността на стомашно-чревния тракт

Подобно на много други плодове и зеленчуци, банани са отличен източник на фибри. Фибрите са необходими за поддържане на редовността на стомашно-чревния тракт. Добавете банани към диетата си за регулиране на стомаха и избягване на запек и нарушена функция.

„Бананите помагат да се възстанови нормалната функция на червата, особено ако имате диария“, се твърди в едно изследване. „Този плод има много фибри, които подпомагат на храносмилането.“

Бананите увеличават интелекта

В допълнение към витамините, бананите съдържат високи нива на калий, електролит, който нормализира функцията на сърцето, бъбреците и други органи на тялото. Мозъчните неврони разчитат на високи нива на калий. Липсата му може да доведе до „замъгляване“ на мозъка и други когнитивни проблеми.

Проучване от 2013, публикувано в списанието Neuroscience Letters, доказва, че калият намалява количеството на вредните свободни радикали в мозъка и подобряват паметта. Окислителното увреждане води до намаляване на мозъчната функция, а калия противодейства на този ефект и предотвратява увреждане на мозъка.

Витамините от група B успокояват нервната система

Бананите са отличен източник на пет от общо осем познати витамини от група В, те съдържат тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), пиридоксин (B6) и фолиева киселина (B9). Тези витамини са основен хранителен източник за нервната система, помагат на организма в храносмилането и здравето на сърцето, мускулите и нервите. Един средно голям банан съдържа от 785 микрограма ниацин до 24 микрограма на фолиева киселина.