close
България

БАС остави в ареста шофьора, който прегази велосипедист в Приморско

syd

Бургаският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение “задържане под стража“ на Владимир К., който блъсна и уби велосипедист в Приморско.

Инцидентът е от 03.12.17г. в гр.Приморско, на ул.“Трети Март“, непосредствено след кръстовището урегулирано със светофарна уредба в посока изхода от гр.Приморско.

При управление на лек автомобил „Опел Омега“ около 12.20 ч. Владимир К. е нарушил правилата за движение по пътищата, вследствие на което допуснал ПТП и по непредпазливост причинил смъртта на движещия се по пътното платно велосипедист Евелин Д., като след деянието е избягал от местопроизшествието. Престъплението е наказуемо с лишаване от свобода от три до петнадесет години.

Въззивният състав е намерил жалбата на Владимир К. за неоснователна, а обжалваното определение на Окръжен съд – Бургас за правилно и законосъобразно.

Втората инстанция посочва, че до момента са събрани достатъчно доказателства и свидетелски показания, които обосновават извод за това, че Владимир К. е извършил престъплението, за което е привлечен под отговорност.

Съдът счита, че е налице и реална опасност от укриване и извършване на друго престъпление предвид многократните осъждания – общо за 12 умишлени престъпления, от които квалифицирани кражби, документна измама, противозаконно отнемане на МПС, и липсата на поправителен ефект от изтърпените наказания лишаване от свобода.

Фактът, че обвиняемият е избягал от местопрестъплението е допълнителен аргумент за опасността от укриване от органите на правосъдието.

Мярката за неотклонение“задържане под стража“ съответства на високата степен на лична опасност на обвиняемия, като системен извършител на престъпления, на високата степен на обществена опасност на деянието, на актуалността и завишения ръст на този вид тежки престъпления, състоящи се в отнемането на човешки живот на пътя при управление на МПС в нарушение на правилата за движение, е становището на въззивния състав.

Взетата мярка за процесуална принуда е съответна и на обществения отзвук на престъплението и на негативния му ефект, изразил се в пораждането на страх у хората от подобни прояви на пътя, пише в определението на Апелативен съд – Бургас.

Постановения съдебен акт е окончателен и не подлежи на обжалване.