close
България

БАС остави за постоянно в ареста Диана от Сливен, обвинена в отвличане и измъчване на бургазлия

syd-burgas

Бургаският апелативен съд отказа да измени постоянната мярка за неотклонение “задържане под стража“ на Диана К. и потвърди определение на ОС – Сливен от 07.12.2017 г.

Тя е привлечена като по обвинения за това, че за времето от 23:30 часа на 08.09.2017г. до 07:00 часа на 10.09.2017г. в гр.Сливен в съучастие като съизвършител със Станислав С. и друго лице от гр. Сливен противозаконно лишили от свобода Димитър Х., като деянието е извършено по мъчителен за пострадалия начин, за това, че в съучастие със Станислав С. е извършила грабеж на два мобилни телефона и парична сума от пострадалия, придружен с нанасяне на телесна повреда и за това, че изтеглила от дебитната карта на Димитър Х. суми без негово съгласие. Обвиненията, които са повдигнати спрямо Диана К. са за тежки умишлени престъпления, като за най – тежкото от тях може да получи наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години, съобщиха от съда.
Дияна К. чрез служебния си адвокат обжалва постоянния си арест и поиска от съда да измени мярката й в по-лека, за да се грижи за двете си малолетни деца. Служебният защитник настоя делото да се гледа при закрити врата, но съдът не уважи искането и остави журналистите в залата.

Представителят на Апелативна прокуратура пледира съдът да потвърди определението на ОС – Сливен, като подчерта, че Диана К.е основен организатор и инициатор на престъпленията. Акцентира върху жестокостта на извършеното престъпление противозаконно лишаване от свобода и посегателствата върху неприкосновеността и здравето на пострадалия. Според държавното обвинение нейният социален опит и отговорността й като родител не са подействали възпиращо и не могат да бъдат мотив за исканата промяна на мярката за неотклонение. По думите на свидетели по делото Диана К. често оставяла децата си при други хора, и грижи за тях полагат основно техните бащи.

В своето определение въззивният състав посочва, че не са налице нови обстоятелства, които да доведат да промяна на мярката за процесуална принуда или да разколебаят обоснованото предположение, че обвиняемата е автор на престъпленията. Тези престъпления характеризират Диана К. като лице с особено висока степен на обществена опасност, притежаваща стремеж да постигане на користни цели и склонност към агресия.

Дияна К е задържана под стража по-малко от три месеца и в случая не е налице прекомерна продължителност на разследването. Не е отпаднала опасността тя да се укрие поради тежката наказателна санкция предвидена в закона и обществената опасност на самите деяния.

Обстоятелствата, че е майка на две малолетни деца и има постоянен адрес не са били пречка да извърши престъпленията, за които е подведена под отговорност, е категорична и втората инстанция.
Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.