close
LifeStyle

Бебетата с големи глави са доказано по-умни

bebe

Бебетата, родени с обиколка на главата над средната, са по-интелигентни.

Това са доказали учени от Единбургския университет, след като анализирали медицинските картони и генетичен материал на над 100 хиляди британци между 37 и 93 години. Изследователите търсели връзката между гените, коефициентът на интелигентност и цялостното здравословно състояние на хората, пише „Индипендънт“.

С колкото по-голяма глава се появи детето, толкова по-добре, убедени са учените. Те видели ясна връзка между този размер и високото IQ, установено на по-късен етап в живота на същите хора. Като деца тези личности имали по-добри когнитивни умения от връстниците си, а като възрастни – мнозинството завършили висше образование.

Оказало се, че има пряка връзка на генетично ниво между способностите на ума и желанието за учене, размера на мозъка и на черепа, и дори формата на тялото.

В процеса на анализа учените открили 17 нови гени, които влияят едновременно на мозъчната дейност и на психическото и физическото здраве. Откритието подкрепя една стара теория, че хората в добро физическо здраве като цяло са и по-интелигентни.

За стандартна обиколка на главата на новородено се приема 35-36 см.