close
България

Бежанци плащат по 1000 лв. за пощенска кутия

bejanci-migranti

Бежанци броят по 1000 лева за пощенски кутии у нас, за да могат да се уредят с БГ документи, пише в. „Монитор“.

Това е цената, която плащат мигрантите на хора, съгласни да си дадат адреса, за да може чужденците да напуснат лагерите, в които ги настаняват.

По този начин сирийците и афганистанците могат да започнат работа, да минат по-бърза процедура по получаването на статут и дори да се интегрират по-лесно в обществото, като започнат дори да получават безплатни уроци по български.

Много малка част от тях обаче се възползват от тези привилегии. Те просто фиктивно се настаняват на българския си адрес, а след това изчезват с помощта на каналджиите към някоя друга европейска страна.

Според данни на МВР около 500 мигранти живеят на т.нар. външни адреси в страната. Най-много са в София.

Повечето от тях са дали именно такса, за да получат на документи временното си местообитание и така да напуснат спокойно лагера.

Само за последния месец са били заловени около 80 подобни мигранти. Причината е, че въпреки че напускат пределите на общежитията, в които ги настаняват, те продължават да се водят на отчет и да са под контрол на ДАБ и МВР. Така при проверка ставало ясно, че на въпросния адрес няма чужденци. Дори никога не били стъпвали там.

Според разследващите това е типичната схема за извеждането им извън граница. В момента, в който те спокойно напуснат лагера, където са под контрол и се настанят на „външен адрес“, наблюдението върху тях става по-посредствено.

Така бежанците си мислели, че спокойно могат да напуснат пределите на страната. Въпреки това много от опитите им удряли на камък. Само за април на изход от страната ни са заловени 59 мигранти, които са се опитали да минат нелегално. От началото на годината са 154. Повечето от тях са от Афганистан, Ирак и Сирия, като рекордьор с близо 50 процента са гражданите на Афганистан. Няма обаче данни колко от тях са успели да напуснат България незабелязано и да се установят в страна от Западна Европа.

Според данни от службите, бежанците получавали пари по т.нар. система „Хавала“. С тези суми те се разплащали и за фиктивните адреси и на каналджиите. Това представлявало безкасово плащане, което се използвало дори и от терористите.

„Хавала“ е система, която се използва по принцип за препращане на законни средства, но нейната анонимност и минимална документация я правят много удобна и за злоупотреби от страна на криминални елементи.

Привлекателността на този начин се крие в неговата икономичност. Да събереш няколко превода на отделни хора и да ги изпратиш като един в дадено място намалява значително трансферните такси и за стопанина на сумата, и за посредника. „Хавала“ действа още и много по-оперативно благодарение отсъствието на бюрократични пречки и простотата на механизма – поръчките се осъществяват чрез телефон, факс или електронна поща, а „живите пари“ се предават твърде често направо на адресанта.