close
LifeStyle

Безглутеновата диета може да предизвика диабет тип 2

hlqb

Безглутеновата диета увеличавала риска от развитие на диабет тип 2 с 13% при хора, които не страдат от непоносимост към този вид протеин. Това показва ново проучване на Харвардския университет. Безглутеновите храни и продукти обикновено съдържат по-малко фибри и други хранителни вещества, което ги прави и по-малко засищащи.

Глутенът представлява белтъчна смес, която се съдържа в храни, произведени от жито, ръж, ечемик и други подобни растения. Именно това вещество придава еластичността на тестото и спомага за втасването на пухкавия хляб. Под 1% от хората по света страдат от непоносимост към този протеин.

За останалите обаче няма убедителни доказателства, че глутенът вреди на здравето. Въпреки това премахването му от режима на хранене стана много популярно, най-вече покрай редица звезди като Виктория Бекъм и Гуинет Полтроу, които проповядват безглутеновите диети.

В последното изследване на Харвардския университет обаче се оказва, че липсата на глутен в ежедневното меню на човека увеличава риска от развитие на диабет. До този извод стигнали учените, след като разгледали резултатите от три дългогодишни изследвания, в които участвали близо 200 000 доброволци.