close
България

Без книжка за 3 месеца и глоба от 1 000 лева за шофиране в аварийната

magistrala-am-trakiq

Отнемане на книжката за 3 месеца и 1000 лева глоба за шофиране в аварийната лента 1000 лева глоба и 3 месеца без книжка за шофиране в аварийната лента, като наказанието за движение в аварийната лента да се приравни с наказанието за шофиране в насрещното платно. Това прие на първо четене Транспортната комисия в Народното събрание по предложение на депутатите от БСП, съобщи „Дарик“.

Подкрепяме така предложените текстове, защото в момента нямаме изрична санкция за нарушител, който се движи в лентата за принудително спиране или спира без да има основание. В момента има един общ текст за неправилно движение по пътното платно, за което глобата е 20 лева или ако е с опасност е от 20 до 100 лева, обясни началникът на КАТ Бойко Рановски, цитиран от „Дарик“.

Според Рановски шофирането в лентата за принудително спиране е нарушение, равносилно на карането в насрещното платно, тъй като заради движение в аварийната лента са се случвали много тежки произшествия.

С други промени Транспортната комисия прие неправилно паркиралите автомобили, на които са поставени скоби, да бъдат принудително вдигани с „паяк” след 19.00 ч, когато изтича времето за зона. Комисията обаче не прие предложението в случай, че гражданите нямат 30 лева, за да платят за махането на скобата, да имат възможност да получат фиш от КАТ и да си приберат веднага колата, вместо впоследствие да си я прибират от наказателния паркинг.

Освен всичко друго комисията постави образователен ценз при шофьорските книжки. Така книжка ще могат да си извадят само завършилите поне 10 клас или първи гимназиален курс.

Друга промяна пък предвижда пробите за наркотици да не се обвързват с времето на приема им. Така дори и шофьорът да е приемал наркотици преди 40 дни, отново ще подлежи на глоба, ако се намерят следи от тях в кръвта му. Промените трябва да влязат в пленарна зала през септември.