close
LifeStyle

Беленето на картофи бори по-успешно стреса отколкото йогата

kartofi

Беленето на картофи, чистенето на тоалетната и съзерцаването на полюшващи се на вятъра дървета противодействат по-добре на стреса от йогата. Това твърди допитване, направено във Великобритания, цитирано от вестник „Дейли стар“ и БТА.

Привидно скучни дейности като плевене, сгъване на изпрани дрехи и рязане на зеленчуци също се оказват отлично средство за разтоварване.

Съдейки по резултатите от анкетата на сайта „МайБилдър“, най-популярната дейност срещу стрес, посочена от 36% от участниците, е галенето на куче или котка. Следващите най-разтоварващи занимания са слушането на звуците на пращящ огън – 30% и дъжд – 29%.

Анализирайки резултатите от допитването, психоложката Беки Спелман отбелязва: „Интересно е да установим как редица простички занимания, често считани за досадни, действат успокояващо и терапевтично. Забавянето на темпото и съсредоточаването върху прости неща са водещи принципи в медитацията на осъзнаването – доказана терапевтична техника срещу стрес и психологически проблеми“.

Допитването показва също, че 86% от британците се чувстват стресирани всекидневно. Най-напрегнати се оказват жителите на Плимут.