close
България

Близо 1000 първокласници от Сливен се заклеха да пазят България в сърцата си

pyrvoklasnici-sliven

Пред паметника на Хаджи Димитър близо 1000 първокласници от всички сливенски училища положиха тържествена клетва да пазят заветите на българските будители и възрожденци, да пазят България в сърцата си завинаги. Преди това те, заедно със своите родители и учители, преминаха в шествие по главната улица.

„Малки родолюбци, знам, че ще запомните този тържествен ден, изпълнен с голяма радост и преклонение пред подвига на героите, които са загинали за нашата свобода. Клетвата ще дава сила и радост, не само на вас, но и на нас – родителите, учителите, приятелите. Затова е толкова ценен този ритуал”, посочи в словото си Стефан Радев.

Кметът на Сливен поздрави организаторите за утвърждаването на будителската и родолюбива инициатива. В подкрепа на инициативата застават президентската институция  и Министерство на образованието. Ритуалът, по идея на Елена Налбантова – професор по възрожденска литература във Великотърновския университет, се провежда за втора поредна година в Сливен.

Поздравителен адрес от името на проф. Николай Денков, министър на образованието и науката в служебното правителство прочете служителката в министерството Пенка Иванова.

Церемонията завърши с пускане на балони с цвета на трибагреника. Малките първокласници получиха значка с текст „Заклех се България в сърцето си да пазя!“, след което поднесоха цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

В ритуала „Клетва на първокласника” се включиха още областният управител Татяна Петкова, заместник-кметът на община Сливен по хуманитарните дейности Пепа Чиликова, началника на РУО д-р Бисерка Михалева, членове на Инициативния комитет за тържеството.

Ето текстът на клетвата, написан от Ники Комедвенска:

С науката – напред по пътя нов!
Със знание да расна аз свободен!
То с мъдрост ме дарява и с любов
и светлото му слово ще ме води.

Заклевам се, дори и в труден час,
най-святата ми мисъл да е тази:
с делата си и с думите си аз
България в сърцето си да пазя!