close
България

Близо 2 млрд. лева са похарчили българите за празниците

pari

Само през касовите апарати в последните дни – между Коледа и Нова година – са минали 2 млрд. лв., сочат предварителните данни на търговците. Окончателно колко точно сме похарчили НАП ще обобщи в края на месеца.

Но със сигурност оборотите в търговската мрежа са надскочили тези от м.г. – когато са били 1,4 млрд. лв., предаде NOVA. Само за пътувания и туризъм – по Коледа и Нова година сме похарчили 195 млн. лв. От тях 136 млн. са за туризъм в България, а 59 млн. – за екскурзии в чужбина. От началото на 2019-та – за вода вече плащаме по нови цени. Най-голямо е поскъпването в София и в Бургас, а по-малко за вода ще плащат единствено – в Кърджали. От 1 януари природният газ поскъпва с 3.51 %.

Тъй като повишението е под 5 на сто – няма да се отрази върху сметките ни за парно, топла вода и ток. С до 30% скачат и данъците на старите коли. Всяка община сама ще прецени с колко да вдигне налога – като ще се ръководи от три показателя – възраст на колата, евро стандарт и мощност. По-високи данъци ще плащат и собствениците на повече от едно основно жилище.

От тази година те губят отстъпката си от 50 % и на практика ще плащат двойно. В сила вече са и електронните винетки – те се продават на старите цени от 97 лв. А от 16 август шофьорите на камиони вече ще плащат тол такси – т.е. не за време, а за изминато разстояние. След по-големите разходи, които вече са факт, – да погледнем и към доходите ни през 2019-та. От 1 януари скачат всички заплати в държавната администрацията с 10%, а с 20% се увеличават възнагражденията на учителите.

Минималната работна заплата в страната вече е 560 лева. А минималните пенсии се запазват до 1 юли – когато ще бъдат увеличени с 12 лв. – до 219 лв. В частния сектор – половината от работодателите ще вдигнат заплатите, като за две трети – ръстът ще е до 10 %. Ето и част от прогнозите на експертите: от тази година се очаква и началото на края на ниските лихви по ипотечните кредити.

Още от лятото експертите прогнозират плавно поскъпване – с между 0,2-0,3 %. Брокерите обаче очакват задържане на цените на имотите и през тази година. Заради рекордното поскъпване на промишления ток, бизнесът предупреди за по-скъпи основни храни и стоки, които купуваме – като хляб, месни и млечни продукти, сладкарски изделия. Как ще усетим по джоба си всички промени – ще покаже 2019-та.