close
България

Близо 200 участници в „Зимни празници – 2016” посреща село Мечкарево на втория ден на Коледа

2

Кметът на Сливен Стефан Радев откри 17-тия Регионален фолклорен събор ”Зимни празници” в Мечкарево. Той поздрави присъстващите по повод светлия празник Рождество Христово.

На втория ден на Коледа село Мечкарево за 17-ти път посрещна близо 200 самодейци от 20 читалищни колективи от Сливен и близки общини, участници в регионалния фолклорен събор „Зимни празници – 2016”.

Официални гости бяха кметът на Сливен Стефан Радев и неговите заместници, председателят на общинския съвет Димитър Митев, общински съветници от Сливен, кметът на Мечкарево Георги Стоянов, спомоществователи, кметове на близките населени места, много жители и гости на Мечкарево.

„Този конкурс привлича все повече почитатели на българския фолклор и се превръща в истински празник, защото нашият народ поддържа живи българските традиции, каза в словото си домакинът на събора Георги Стоянов.

„Всички днес сме тук, за да покажем колко е важно да пазим традициите и да ги предаваме на следващите поколенията, за да съхраним Род и Родина, посочи в словото си кметът на Сливен. На участниците Стефан Радев пожела успешно представяне, а на журито да ги оценяват по достойнство! Той благодари на Георги Стоянов за гостоприемното посрещане, както и за усилията, които полага за провеждането на празника и превръщането му в традиция. За предстоящите новогодишни празници кметът на Сливен пожела на всички да са здрави, щастливи  и благоденстващи!

Целта на събора е да стимулира проучването на традиционната зимна обредност на локално и регионално равнище и да утвърждава фолклорното наследство в съвременната култура. В рамките на събора е организирана изложба на обредни хлябове и сурвакници. Организаторите са предвидили парични награди в различни категории: за детски коледарски групи, за възрастни певчески групи, коледарски куди, награда за иновативно представяне на зимна обредност, обредни хлябове, сурвакници, както и специална награда за цялостно представяне.

Четиричленно жури дава оценки на участниците. Председател е доц. д-р Владимир Демирев – етнолог в Регионалния исторически музей и членове: Иван Стоянов – ръководител на оркестъра на Ансамбъла за народни песни и танци, Станка Иванова – хореограф и Йорданка Таскова, председател на сдружение „Читалища”.

Събитието се организира от община Сливен, кметството и читалище „Просвета 1925″ в село Мечкарево. Спомоществователи на събора са бизнесмените Петър и Киро Байчеви, Йордан Байчев, Здравко Костадинов, Мартин Стефанов, както и други местни фирми.