close
България

Близо 4 тона храни са унищожени по празниците

izhvyrlene-na-hrana

4 тона храни са унищожени покрай Коледните и Новогодишните празници след проверки на Агенцията по храните (БАБХ). Инспекторите са направили над 2800 проверки. По време на проверките основните нарушения са били изтекъл срок на годност или липса на документи за произход. Един обект е спрян от експлоатация.

В резултат на констатирани нарушения са издадени 48 Предписания и  44 Акта за установяване на административно нарушение. Най-честите нарушения, които инспекторите на БАБХ констатираха са нерегламентирана продажба на храни (предимно от животински произход) и липса на  документи, доказващи произход и качество, предлагане на храни с изтекъл срок на годност, неспазване на условията и сроковете на съхранение, несъответствия по сградов фонд и оборудване в обектите, както и некоректни или нередовно водени записи документиращи действията на бизнесоператорите за гарантиране на безопасността на храните.

Същевременно при общи проверки на БАБХ, МВР и НАП са унищожени още 16 тона храни при   402 проверки. Междинните резултати показват, че до този момент са връчени 11 предписания и 22 Акта за установяване на административни нарушения. Спрени от реализация и насочени за унищожаване са над 16 тона храни от животински произход.