close
България

Близо 80 творби участват в традиционната Никулденска изложба на бургаските художници

burgas izgled

„Дружество на художниците – Бургас“ открива утре своята традиционна и празнична изложба „Никулден“. Изложбата се осъществява с помощта на Община Бургас и е под егидата на кмета на Димитър Николов.

В изложбата участват членовете на „Дружество на художниците – Бургас“, както и външни автори от Бургас, околията и цялата страна. Трудната задача да бъдат селектирани произведенията, които да бъдат изложени, имаше тричленно жури. Тази година тежкият жребий се падна на Георги Динев, Георги Петков и Иво Бистрички, които трябваше да определят най-достойните за участие творби, чийто брой достигна почти 80, въпреки множеството отхвърлени произведения.

На Никулден в залата на „Александровска“ 22 ще се връчи наградата „Художник на годината“. Тя има за цел да се отдаде почит, уважение и признание на художник, който с творческите си постижения е допринесъл за развитието на съвременното българско изобразително изкуство и културния живот на град Бургас. Връчва се на художник, член на „Дружество на художниците – Бургас“, с дългогодишна активна творческа дейност и постижения в областта на живописта, скулптурата, графиката или приложно-монументалните изкуства. Наградата включва плакет с изображението на Свети Лука – покровител на художниците, диплом и парична премия.

Връчени ще бъдат още и наградите „Бург“ и „Млад Бург“ на годината, които се организират с дейното съдействие на радио „Микс“.