close
България

Близо 900 са асансьорите в различни сгради – многофамилни, обществени и здравни заведения в Сливен

asansor

Близо 900 са асансьорите в различни сгради – многофамилни, обществени и здравни заведения в Сливен. Проверки за състоянието на асансьорите в блоковете до 8 етажа се извършват на всеки 3 години, а на по–високите и на обществените сгради инспекции се правят всяка година. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Сливен от фирма, която се занимава с поддръжка на съоръженията. Всяко сдружение на собствениците има сключен договор за поддръжка с такава фирма.

Съгласно договорите, фирмите проверяват периодично техническото състояние на асансьорите и при проблем, съоръженията биват спирани до отстраняването му, съобщи председателят на едно от сдруженията. Според него, много по – изгодно е да се сключи такъв договор за поддръжка, отколкото да се вика инцидентно техник. Освен това фирмата е задължена да реагира на сигнал от вграденото устройство за връзка при авария.

Тези устройства са задължителни за всеки асансьор от миналата година. Без тях асансьорите се спират от експлоатация.

Според представител на оторизирана сливенска фирма за поддръжка и ремонт на асансьори, повечето от съоръженията са на близо 20 години. При добро техническо обслужване обаче, те не представляват опасност. Цената за нов асансьор е около 11 500 – 12 000 евро, което е непосилна сума за собствениците.