close
LifeStyle

Болестта на Алцхаймер може да бъде отключена в утробата

bolest-alchaimer

Учени от университета на Британска Колумбия във Ванкувър установиха, че биохимични реакции в мозъка, които отключват болестта на Алцхаймер, могат да стартират още в утробата, информира ЮПИ, цитирана от БТА и NOVA.

Изследването е базирано върху експерименти с генномодифицирани мишки. Било констатирано, че недостигът на витамин А у фетуса или новороденото може да сложи началото на биохимична реакция. И обратно, приемането на добавки витамин А от новородени може да забави развитието на заболяването.

Учените изследвали ефекта от недостига на витамин А в утробата и ранното детство, като за целта ползвали миши модел. Резултатите показали, че недостигът на витамин А в утробата станал причина гризачите да се справят по-лошо на стандартни тестове за запаметяване. Малкият недостиг на витамин А увеличил производството на протеина бета амилоид, който формира унищожаващи невроните плаки при болестта на Алцхаймер. Мишките, които били лишени от витамин А в утробата, но приели добавки витамин А след раждането си, се справили по-лошо от посестримите си, които приели нормално количество витамин А в утробата, но били лишени от него след появата си на бял свят.

„Получените резултати разкриват, че недостигът на витамин А по време на бременността има пагубен ефект върху развитието на мозъка и дългосрочни последствия, които улесняват появата на болестта на Алцхаймер по-късно през живота“, заяви ръководителят на изследването, експертът по психиатрия д-р Уелхонг Сонг от университета.

Учените освен това открили, че мишките, които били лишени от витамин А в утробата, но приели добавки витамин А веднага след раждането си, се справили по-добре в сравнение с посестримите си, които не приели подобни добавки.

Резултатите от изследването са публикувани в Acta Neuropathologica.