close
България

Борим африканската чума със символична такса за изследване на дивечовото месо

lovec-pushka

Българската агенцията по безопасност на храните намали таксата за изследване на дивечовото месо за трихинелоза и африканска чума, предаде БНТ. По този начин вместо 12 лева ловците ще заплащат само символичната сума от 50 стотинки, за да изследват месото от отстреляния дивеч. Целта е да се ограничи разпространението на африканската чума по свинете. Новите такси са въведени от началото на ловния сезон.

Д-р Мария Христова от Окръжната дирекция на безопасност на храните в Благоевград обяснява, че с намаляването на таксите се очаква ловците да бъдат стимулирани да изпращат проби за изследване едновременно за трихинелоза и африканска чума по свинете. Тя изтъква, че за да се предотврати опасността за консуматорите и за свиневъдния бизнес, е изключително важно ранното диагностициране на болестите.

Ловците са доволни от значително по-ниските такси.

Според председателя на ловно дружество „Сокол“ Иван Василев разликата спрямо предишната такса от 12 лева е осезаема.Ако са отстреляни 5-10 прасета, това е доста солидна сума, пресмята той и поздравява държавата за правилното и навременно решение.

От началото на сезона в района на Благоевград и Симитли са отстреляни около 105 диви свине. Това е наполовина от нормалния лов за периода спрямо минали години.