close
Свят

Борисов и Заев заедно почетоха Гоце Делчев в Скопие

borisov-zaev

В двора на църквата „Свети Спас“ в Скопие се проведе церемонията по поднасяне на венци пред гроба на Гоце Делчев, в която участваха премиерите на България и Македония – Бойко Борисов и Зоран Заев. Двамата министър-председатели почетоха заедно паметта на героя Гоце Делчев по повод националния празник на Македония и 114 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Тленните останки на Гоце Делчев са тук от 1946 година, когато е предаден на Македония по нейно искане. На 4-ти май 1903 година в сражение с турската армия до село Баница, Серско, Гоце Делчев е убит. По-късно неговите тленни останки са преместени в Ксанти, а след Ньойския договор, когато става ясно, че градът остава в Гърция, сандъчето е тайно пренесено в Пловдив. Съхранява се до 1923 година, след това тленните останки отиват в София. По-късно тяхната съдба е, че са положени в двора на църквата „Свети Спас“ в каменен саркофаг.

На церемонията, която е в рамките на официалното посещение на премиера Бойко Борисов и водената от него делегация в Скопие, от българска страна са още вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, енергийният министър Теменужка Петкова, транспортният министър Ивайло Московски, посланикът ни в Скопие Иван Петков и др.

Честванията на исторически събития и личности по взаимна договорка залегнаха като текст в подписания вчера Договор за добросъседство между България и Македония. За да влезе в сила, документът трябва да бъде ратифициран от парламентите на двете държави.

Предвиден е междуправителствен механизъм, който да следи изпълнението на договореното. България пое ангажимента да помага на Македония в евроатлантическата ѝ интеграция. Членове на обща комисия ще работят по исторически и образователни въпроси на паритетна основа.

Бойко Борисов посочи, че не се притеснява от критиките на опозицията в двете държави за подписания договор. Със сентенцията за пълната и празната чаша Зоран Заев отговори на въпроса за направени от двете страни компромиси, довели до подписването на документа. Борисов смята, че общото отбелязване на празниците също е крачка напред.

От правителствената пресслужба съобщиха късно снощи, че премиерът Бойко Борисов и лидерът на македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски са се обединили около разбирането, че единственият възможен път пред двете ни държави е европейският. И ГЕРБ, и ВМРО-ДПМНЕ са членове на Европейската народна партия.

Германският външен министър Зигмар Габриел поздрави България и Македония за подписания договор за добросъседство. В изявление, разпространено от посолството на Германия у нас, Габриел определя договора като „исторически“. /БНР