close
България

Борисов: Няма да гоним руски дипломати

boiko-borisov

Към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломати от Руската федерация. Това каза на пресконференция министър-председателят Бойко Борисов след заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

„Използвахме Съвета със всички служби. Извикахме на консултации посланика ни в Русия. Гласувахме за извикване на консултации за един месец или 4 седмици на нашия посланик на Европейския съвет в Москва. В НАТО също сме дали своя глас. Показали сме своята пълна солидарност към Великобритания. Оттам нататък трябва да запазим канала за комуникация“, заяви Борисов.

По думите му извикването на консултации в дипломацията е практика. „Обръщаме сериозно внимание. От месеци наред предупреждавам, че тази ескалация ще продължи. Неслучайно и в Косово продължават ескалациите.

Продължава да се говори за действия, които ми напомнят от преди 20 години. Подкрепихме решението на Съвета да се ограничим в пълната подкрепа на Великобритания и в същото време посланик Коцев ни запозна с това, което в Москва се говори. Чакаме повече доказателства, ако има такива. Към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломати от Руската федерация“, каза още Бойко Борисов.

Той подчерта, че посланик Бойко Коцев ще остане още седмица у нас и после ще се върне в Москва, където ще се открива голяма изложба на Светлин Русев.