close
България

Борисов няма да подаде оставка заради „комунистическа фамилия“

boyko_borissov

Премиерът Бойко Борисов категорично отхвърли призивите да подаде оставка заради слабото представяне на Кристалина Георгиева в надпреварата за генерален секретар на ООН. Премиерът изрази изрази удовлетворение, че само от едно изслушване тя е получила подкрепа. Подобна теза застъпи и външният министър Даниел Митов, според когото неизбирането на Георгиева било очаквано от правителството.

По-рано днес в Народното събрание БСП, АБВ и ДПС поискаха оставката на Борисов и правителството му заради провала. От Патриотичния фронт пък поискаха оставката на Кристалина Георгиева като еврокомисар.

„За какво да подавам оставка – за това, че не мога да осигуря още 5 години на една комунистическа фамилия ли?“, заяви Борисов, цитиран от БГНЕС. По думите му подаване на оставка ще се отрази негативно върху всички усилия на България за справяне с мигрантската криза.

„2 г. Бокова положи много усилия, не можа да влезе в позиция, от която да атакува първото място. Ние знаехме, че Бокова ще получи червени бюлетини от наши партньори. Опитахме с наш втори кандидат, но тя тогава прояви нахалство и не се отказа. На практика тя блокира г-жа Георгиева“, коментира Борисов.

„Бокова е българка, но от името на кого се състезава?! И така блокира кандидатурата. Защото 2 г. я подкрепяхме и се видя, че резултатът ѝ не може да бъде първи, Гутериш винаги беше първи. Имахме увереността на много от държавите, виждате, че Георгиева без никаква кампания от няколко дни постигна значителен резултат само с името си. Това, за което съжалявам при този избор е, че принципите вече не съществуват – принципът за жена кандидат от Източна Европа. Друга жена в тази част на Европа, която да спечели, нямаше, добави Борисов.

По-рано днес бившият външен министър Соломон Паси заяви, че за провала в гласуването отговорност носи лично премиерът Бойко Борисов, който взел състезанието за ООН „на ръчно управление“. Позиция, че отговорността трябва да бъде поета от Борисов и Митов изрази и ЕНП в лицето на Мария Капон. /offnews.bg