close
България

Борисов: Подаваме оставка в първия работен ден

boiko-borisov

Ще депозирам оставката на правителството в първия работен ден, заяви на пресконференция в централата на ГЕРБ Бойко Борисов.

Премиерът поздрави победителите в днешния вот – Радев и Йотова. „Да поздравим победителите в днешния вот – г-н Радев и г-жа Йотова. Благодаря на всички, които ни подкрепиха. Да поздравя колегите от ДПС, които помогнаха да спечели г-н Радев, да благодаря на колегите от БСП, които направиха възможно това да се случи“, каза Борисов.

Поздравления той отправи и към ДСБ и Радан Кънев – че помогнали за разцеплението сред десните.

От резултатите става ясно, че управляващата коалиция няма мнозинство, заяви Борисов. Няма дори мнозинство за приемането на бюджета.

БСП, ДПС, ДСБ да си направят кабинет още в този парламент, ако им трябва кворумq ще го подсигурим, заяви още Борисов. „Има вече нова политическа ситуация в България. При новата ситуация в парламента сега от резултатите от изборите става ясно, че управляващата коалиция няма мнозинство. Всъщност не само не могат да се направят реформи, мисля че дори и бюджетът не може да се приеме. От това, което слушах вчера от г-н Каракачанов и приоритетите, които имат ПФ рязко се разминават с това, което имаме ние в бюджета. При това положение само тази част от РБ и ГЕРБ няма как да има мнозинство в Парламента“, обясни премиерът.

„Ако искат могат да си направят правителство, защото някои ще кажат, че тласкаме страната към политическа криза. Точно обратното е. Вече има твърдо изразено от резултатите, които излязоха ново мнозинство – БСП, ДПС, ДСБ и други. Могат спокойно при връщането на мандата да си направят кабинет още в този парламент и да управляват 2 години. Ако им трябва кворум, ще бъдем там и ще го подсигурим“, каза още Борисов.

Борисов смята, че свикването на Велико Народно събрание вече е задължително. /trud.bg