close
LifeStyle

Боровинките са суперполезна храна за мозъка

borovinki

Боровинките са не само вкусен, но и много полезен плод. В България се срещат 4 вида боровинки: червена, черна, синя и кавказка.

Помагат за здравето на очите

Боровинките съдържат витамин. Известен факт е, че с негова помощ се предотвратява загуба на зрението в напреднала възраст. Интересно е, че някои пилоти по време на Втората световна война, ядели боровинки, за да подобрят нощно си виждане. Но те не само ги ядели, но и изстисквали сокът им в очите си.

Полезни са за сърдечното здраве

Цветът на боровинките се дължи на антоцианини – флавоноид, който предотвратява натрупването на плака и подобрява здравето на сърдечносъдовата система.

Здравето на пикочния мехур

Повечето жени знаят, че червените боровинки са известни със свойствата си за облекчаване на инфекции на пикочните пътища, обаче и сините боровинки работят също добре. Те съдържат същите вещества и съединения, които пречат на бактерии да полепват към стената на пикочния мехур. Боровинки са богати на антиоксиданти, които помагат за намаляване на симптомите на инфекции на пикочните пътища.

Боровинките са храна за мозъка

Проучвания показват, че боровинките могат да бъдат полезни за поддържането на здравата памет, особено при по-възрастните хора. Изследване, проведено в Университета на Синсинати показва, че по-възрастните хора, които са приемали боровинков сок имат по-добри резултати при тестовете за памет, отколкото тези, които са приемали плацебо.

Искате да отслабнете – консумирайте боровинки

Изследвания показват, че ако в диетата ви присъстват много боровинки ще намалите значително коремните мазнини. В допълнение, плодът съдържа въглехидрати, които помагат да се чувствате сити за по-дълго време. В последно време се използват много за здравословни смутите. Може да използвате боровинките за смути в допълнение с банан, мед и по желание – вода или кисело мляко.