close
България

Бояново си има англичани, не иска афганистанци

%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82-%d0%b1%d0%be%d1%8f%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be

Елховското село Бояново не иска бежанци. Тук вече живеят англичани, но никой не ще и да чуе съседи да им станат афганистанци, иракчани и сирийци. „Няма човек в нашето село, който да е съгласен тук да се разположи лагер за преселници. Говори се, че ще бъдат 2000 души, а ние сме 700“, категорични са местните хора. На такова мнения са и магазинерките, и клиентките в един от хранителните магазини на Бояново. Ние сме достатъчно бедни, за да имаме още неприятности, категорични са хората. Възрастните жени в селото пък се страхуват най-много от набези. Повечето от нас са самотни, няма кой да ни брани. Чуваме, че тези чужденци дори в Германия правят лошотии, а какво ще се случва тука, не знаем, просто не ни се мисли, споделят бабите.

Георги Костов е пенсионер, който се занимава с торене в момента. „Вие ще поискате ли да ги вземете в къщата си, няма да намерите такъв при нас“, категоричен е той. След него на чешмата, откъдето всички си наливат вода, пристига бай Марин. Той твърди, че основният проблем е друг – хлябът, хлябът, той е скъп. 1 лев струва при нас, а в областните градове е по 40-50 стотинки. „Туй ми е проблемът“, смята дядото.
Охраната на поделенията в Бояново е поверена на софийска фирма. Всичко е решено вече в София, хорицата тук нищо не ги питат и ще разберат последни, споделя бодигардът, който категорично отказва да бъде сниман. Изненадани са и трима от местната колония англичани, които живеят в Бояново. „От вас научаваме, че тук ще има лагер“, казват поданиците на Нейно величество“, които следобед разхождат кучетата си покрай бившите казарми. /paper.standartnews.com