close
Свят

Броят на загиналите при атентата в Манчестър нарасна на 22

99107

Броят на загиналите при атентата в зала „Манчестър арена“ в британския град Манчестър нарасна на 22, съобщи местната полиция. Сред тях има деца. Атентаторът е мъж и също е загинал.

59 души са ранени.

Властите разглеждат атаката като терористично нападение, извършено от един човек, но се разследва се дали е имал съучастници в подготовката на атентата.

Все още не се знае дали той е британски гражданин.

Според полицията е носил и детонирал самоделно взривно устройство. Германският в. „Цайт“ съобщава, че е бил с колан с експлозиви.

Взривът стана около 22:35 ч. местно време (1:35 ч. наше време) във фоайето на залата в края на концерта на американската поп певица Ариана Гранде. Не е ясно колко души са били на събитието, но „Манчестър арена“ е най-голямата покрита зала в Европа, побираща 18 – 21 хил. души. Повечето от присъствалите са били младежи на възраст 12 – 17 години.

Междувременно родители използват социалните мрежи, за да издирят децата си, които са били на концерта. В „Туитър“ се появиха редица снимки на тийнейджъри, които са в неизвестност от снощи. Малко след атентата „Фейсбук“ активира функцията си Safety Check, която помага на хора, попаднали в зона на бедствие, да сигнализират, че са добре.

Много хора пък използват хаштага #RoomForManchester в „Туитър“, за да предложат превоз или подслон на хората в нужда след атентата. /bTV