close
Свят

Букурещ дава по 1 000 лева за всяко новородено

bebe45288

Кметството на Букурещ ще дава еднократна финансова помощ от 2500 леи (около 1070 лева) на родителите на всяко новородено, което проплаче в някое от родилните отделения в румънската столица, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

Проектът бе одобрен на заседание на общинския съвет днес с 49 гласа „за“ и един въздържал се.

За да бъде отпусната финансовата помощ, поне един от родителите на детето трябва да има постоянен или временен адрес в Букурещ, а бебето трябва е родено в някое от родилните отделения в Букурещ.

Излагайки мотивите си за това решение общинските власти подчертаха, че според преброяване от 2011 г., осъществено от Евростат, Румъния е сред първите пет страни в ЕС с най-голям демографски спад в резултат на негативния естествен прираст и миграцията. Също така данни на Националния статистически институт на Румъния показват, че броят на новородените, чиито родители имат адресна регистрация в Букурещ, спада.

БТА напомня, че общинските съветници одобриха на 18 май проекторешение, с което кметството дава финансова помощ от 1500 леи (642 лева) на младоженци, при условие, че това е първи брак за поне един от двамата и поне един от двамата има постоянен или временен адрес в Букурещ.