close
България

Бургазлията, ударил полицай с керемида в лицето, остава в ареста

syd4

Районен съд – Бургас взе първоначална мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Митко Ш., привлечен като обвиняем за извършени престъпления по чл. 325, ал. 5, вр. ал. 2, вр. с ал. 1, вр. с чл. 29, ал. 1 б.А и б.Б от НК и по чл. 131, ал. 2, пр. 4, т. 3, вр. с чл. 130, ал. 1, вр. с чл. 23 от НК. Митко Ш. е обвиняем и за извършено престъпление по чл. 216, ал. 1, вр. с чл. 23, ал. 1 от НК, съобщиха от прокуратурата.

Съдът счете, че е налице първата изискуема предпоставка за вземане на най-тежката мярка за неотклонение, а именно, че може да се направи обосновано предположение, че Митко Ш. е извършил деянията, в които е обвинен. Съдът прецени и съществуване  към момента на реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление или да се укрие. Съдът се мотивира, с факта, че Митко Ш. е привлечен като обвиняем за няколко деяния, едно от които е тежко умишлено престъпление. Съдът отчете, че обвиняемият е многократно осъждан – 15 пъти, като настоящата му престъпна деятелност се квалифицира като „опасен рецидив“ и определи Митко Ш. като личност със завишена степен на обществена опасност. В случая се касае за три отделни обвинения, отличаващи се с изключителна дързост и насочени срещу орган на властта. От начина на извършването им  се демонстрира пренебрегване на общоприетите норми на поведение и неспазване на правовия ред в страната.

Определението на Районен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред Окръжен съд – Бургас в тридневен срок.