close
България

Бургазлия измамил над 100 души в сайт за запознанства

7712

Опасен измамник от Бургас измамил над 100 човека в цялата страна, беше задържан след разследване на ОДМВР-Бургас.

Виртуално – Мария, съблазнителна красавица, бедстваща в Гърция с болната си майка, реално Милен, реабилитиран и безработен. С тази схема 38-годишният Милен Стойчев успял да измами стотици и за отрицателно време да инкасира по сметката на баба си над 40 хиляди лева, преведени от състрадателни хора за връщането на злощастното семейство в Бургас.

Това разкриха на пресконференция председателят на Апелативната прокуратура Любомир Петров, зам.-шефът на магистратурата Йовита Григорова и шефът на Областната дирекция на МВР – старши комисар Калоян Калоянов.

Измамникът е заловен след съвместна операция на прокуратурата и полицията. До ареста му се стигало след сигнал на гражданин до „Икономическа полиция“.

Разследването установило, че схемата действала безотказно от 2014 година досега. Още преди три години Милен регистрирал фалшив профил в сайт за запознанства. Поставил снимка на симпатично момиче, а пред виртуалните си приятели – предимно мъже, споделял в интернет за „личната си драма“. Събраните контакти от сайта за запознанства, прехвърлил във Фейсбук. Така състрадателните му приятели започват да пращат суми от 10 до 250 евро, каза старши комисар Калоянов. Парите постъпвали директно по банковата сметка на баба му – Марийка Василева.

„След създаване на сълзлива история, която да предизвика състрадание, се е стигало до превеждане на различни суми. Колегите продължават да работят и най-вероятно ще излязат и други измамни действия, очакваме да има и други сметки“, подчерта Калоянов. „Има оперативна информация за сметки и в други банки и други схеми на измами. Внесено е искане за разкриване на банкова тайна“, съобщи административният ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас Любомир Петров.

При претърсването на дома на Милен е иззет лаптопа му, много сметки, бележки на теглене на суми от банкомати. Ако бъде признат за виновен, Милен Стойчев може да получи от 1 до 8 години затвор, каза Йовита Григорова.