close
България

Бургазлия получи условна присъда за купуване на гласове

syd

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Бургас и след сключено споразумение по време на съдебно заседание съдът наложи наказание от 11 м. „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено с изпитателен срок от 3 г. на Станко Христов (на 40 г. от гр. Бургас). Той е приел всички факти от обвинителния акт и е признал вината си за това, че в периода от 01.03.2017 г. до 22.03.2017 г. в с. Равна Гора, общ. Созопол, обл. Бургас, в условията на продължавано престъпление, при което са осъществени три деяния, които осъществяват три различни състави на едно и също престъпление и са извършени през непродължителни периоди от време, при една и съща обстановка и при еднородност на вината, като предложил на лица имотни облаги – пари в общ размер от 180 лв. и с части от тази сума организирал предлагането и даването на други лица на имотни облаги, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право при провеждане на парламентарни избори на 26.03.2017 г. в полза на точно определен кандидат за народен представител от политическа партия – престъпление по чл.167, ал.2 и ал.3, вр. с чл.26, ал.1 от НК, съобщиха от прокуратурата.

На горепосоченото място и през горепосоченото време Станко Христов е извършил общо три деяния. При две от тях е дал имотна облага – сумата от по 20 лв. на жена и мъж, за да гласуват в полза на определен кандидат на парламентарните избори. При третия случай е предоставил сумата от 140 лв. на жена, която да я ги предаде на общо седем души, който да упражнят избирателното си право в полза на същия кандидат.

Споразумението, което е одобрено от съда на 20.06.2017 г., е окончателно и има силата на влязла в законова сила осъдителна присъда.