close
България

Бургазлия спечели най-авторитетната архитектурна награда у нас

arhitekton

Най-престижната награда в архитектурните среди – „Архитектон“ вече е в ръцете на бургазлия. Емил Бурулянов от студио „Декор дизайн – Архитекти Бурулянови“ стана горд носител на годишния приз на Съюза на архитектите в България, чието тържествено връчване бе на 17 март т.г. „Архитектон“ се връчва за значителни постижения в областта на архитектурата и принос в развитието й. Пробивът за Бургас е двоен – за  първи път бургазлия печели наградата и за първи път – толкова млад архитект.

“Архитектон” значи първомайстор на архитектурната професия, а отличието е статуетка, изработена по проект на проф. Валентин Старчев, грамота и парична премия от 2 000 лева, част от които арх. Бурулянов веднага дари за Фонд “Архитектон”.

Отличеният проект е „Изнесени информационни офиси – соларни дървета – Бургас“. Той победи в конкуренция с  общо 30 проекта.  До финал достигнаха 6. Авторите им са архитекти с дългогодишен стаж и научни степени.

„Това може би беше най-трудното журиране  заради високото качество на участниците и тяхната равностойност“, заяви председателят на журито проф. д-р арх. Жеко Тилев. “Победителят – соларните дървета, са не само креативно решена задача, не само иновативен проект, това е послание към бъдещето. Българската архитектура е длъжник към градския дизайн. С този проект, който журито оценява като явление, се надяваме да поставим началото за една качествена градска среда“, допълни той.

Членове на журито бяха проф. арх. Евлоги Цветков, чл. кор. проф. д-р арх. Атанас Ковачев, проф. арх. Константин Бояджиев, арх. Веселин Дуковски, арх. Искра Джахова-Кадинова и арх. Мариана Стоичкова.

„Преди година, когато този проект точно започваше своята реализация, и беше приключил този на Соларната пейка, за мен беше мираж, толкова сложна задача да бъде изпълнена. Това беше откровено невъзможен проект, много специфичен и много изстрадан. Тази награда е изключителна чест за мен, защото конкуренцията е силна и участват прекрасни и изтъкнати колеги. Искам да благодаря първо на моето семейство, на моите деца, които прекараха много време под дърветата – това са часове авторски надзор“, каза младият архитект.

Можете да поработите под соларните дървета на две места в Бургас – на площад „Тройката“ и до Бургаския свободен университет. Едновременно от тях могат да се зареждат 2 инвалидни колички и до 14 мобилни устройства.  Инсталациите са изградени по проект „ФИЕСТА – Интелигентни решения за пестене на енергия в домакинствата“, финансиран от програма “Интелигентна енергия – Европа” и “Интегриран проект за обновяване на значими пространства в град Бургас”, който се осъществява с подкрепата на ОП “Регионално развитие“ 2007-2013 г.

Изпълнението е дело на „Декор дизайн“ ЕООД, „Техносън“ ООД  и „Ампера“ ООД, а възложител е Община Бургас.

Снимка:БНР