close
България

„Бургасбус“ започна тестване на валидаторите в новите автобуси

burgasbus

В момента тече тестовият период за въвеждане в експлоатация на валидаторите в 7-те нови автобуса „Соларис Метростайл“. В началото на месеца предстои тестове да започнат в тролейбусите, както и в микробусите, обслужващи линия № 9.

След приключване на изпитателния период за работа на оборудването в реални условия, всички превозни средства на градския транспорт ще бъдат включени в системата за електронно таксуване. Тогава цената на хартиения билет за еднократно пътуване, закупен в автобуса или тролейбуса, според приетия от Общински съвет – Бургас тарифен план ще бъде 1.50 лв.

Стойността на превозните документи, заредени в карти на електронен носител е:
– билет за пътуване в рамките на 45 минути (е-портмоне) – 1,30 лв.
– билет за пътуване в рамките на 45 минути (пакет 50 пътувания) – 1,20 лв.
– билет за пътуване в рамките на 45 минути (пакет 30 пътувания) – 1,25 лв.
Запазват се и цените на абонаментите и електронните билети за учащи и пенсионери.

От „Бургасбус“ приканват всички редовни клиенти, които все още нямат електронни карти за пътуване, да се снабдят с такива в касовите ни салони – Транспортна къща, автогарите „Юг“ и „Запад“, Терминал „Меден рудник“. Служители на превозвача на място ще помагат при избора на най-подходящия за всеки клиент продукт от тарифния план.

Всеки пътник, който разполага с електронна карта, в която има зареден валиден превозен документ (билети, пакет пътувания, абонамент), следва да се валидира още в началото на всяко пътуване.
Ако не разполага с електронна карта, пътникът е длъжен да се снабди с хартиен билет непосредствено след качването си в превозното средство. При липса на кондуктор в салона таксуването се извършва от шофьора.
Съгласно чл. 101, ал. 1 от Закона за автомобилните превози, нередовен пътник в градския транспорт подлежи на имуществена санкция. Глобата е в размер на 10.00 лв. (при плащане в превозното средство) или 20.00 лв. (при отложено плащане в Транспортната къща).