close
България

Бургаски любители риболовци почистиха язовир „Порой“

burgas

Риболов край Бургас“ е група във фейсбук с близо 6000 последователи. В нея членуват любители риболовци, които си обменят информация за подходящи места, стръв, такъми, публикуват снимки с улова си от морето, реката, язовира. Модератор на групата е 35-годишният бургазлия Димитър Николов. Той и всички нейни членове имат обща политика – да проповядват уважение към природата и съхранение на нейните ресурси. Гръм и мълнии се стоварват върху всеки, за когото в групата се разбере, че лови маломерни риби и не ги пуска обратно във водата, че не си е купил риболовен билет, че не е спортсмен. Те винаги алармират за случаи на бракониерство, съобщават от Община Бургас.

През изминалия уикенд по инициатива на модератора Димитър Николов 25 бургаски любители риболовци се включиха в акция за почистване на язовир „Порой“, напълниха и извозиха близо 100 чувала с отпадъци.

„Гордея се с всеки един от колегите и приятелите, които подкрепиха тази инициатива. Надявам се следващият път да се съберем много повече съвестни риболовци и природолюбци, за да покажем, че искаме да се наслаждаваме на хобито си сред чиста девствена природа!“, каза модераторът Димитър Николов.

Членовете на групата призовават всички туристи, ловци и рибари – винаги да събират отпадъците си и да възпитават от малки децата да се грижат за природата. Те благодарят за съдействието на инж. Божидар Николов, който обезпечи акцията с материали за почистване и осигури джип с ремарке за извозване на събраното. Община Бургас скромно подкрепи любителите риболовци с 50 найлонови чувала, въпреки че язовир „Порой“ не се намира на нейна територия.

През декември в Бургас отново ще се раздава безплатен вестник, посветен на градския ни празник Никулден. Две страници от него ще бъдат запълнени с уникални снимки, предоставени от фейсбук групата. На тях очаквайте да видите някои от най-големите и качествени риби, уловени през 2016 година в морето или сладководните водоеми на Бургас.