close
България

Бургаски таксиметрови шофьори се заканиха да излязат на протест

taksi

По време на предстоящите коледни и новогодишни празници Бургас може да остане без таксиметрови услуги. Това се заканиха превозвачи, недоволни от високия данък „такси“, който трябва да плащат в размер от 660 лева, предаде Нова телевизия.

Недоволстват и срещу новата транспортна схема в морския град, затова протестираха пред сградата, в която общинските съветници заседаваха.

Таксиметровите шофьори искат още разрешителното за упражняване на таксиметрова дейност, което сега е 80 лева да стане безплатно.

„Нямаме стоянки, затвориха най-хубавите стоянки. Нямаме условия за работа.Този данък най-много ни мъчи, искаме да го намалят. Искаме да се движим в бус лентите. Искаме да влизаме вътре в автогарата, нито можем да влизаме, нито можем да излизаме“, разказа таксиметровият водач Иван Бойчев.

Затова гневните таксиметрови водачи решиха да направят шествие до залата на общинския съвет, за да се срещнат с представители на транспортната комисия.

„Защо не поискахте този отговор на жълтите павета, когато правеха закона. Ние сме хората, които изпълняваме закона. Няма никаква законова възможност за тази година да бъде преразгледан данъка“, информира общински съветник ГЕРБ Димитрина Буланова.

Въпреки това таксиметровите организират протестно авто-шествие утре. Ако и тогава не бъдат чути заплашват с крайни действия.

„Има опасност да остане без таксиметрови автомобили точно по празниците сме решили да прекратяваме всякаква дейност всички таксита в града“, коментира таксиметровият водач Тодор Цветков.