close
България

Бургаски ученици от ПГМЕЕ създадоха електромобил за състезанието с коли на бъдещето Shell Eco-marathon

shell eko maraton

Ученици от Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас създадоха електромобил, с който ще се включат в надпреварата Shell Eco-marathon на 29 май-01 юни във Франция. Футуристичната кола ще бъде представена на 21 май /понеделник/ от 18.00 часа в Eкспо център „Флора“, зала №4.

Зад проекта стоят Велин Георгиев, Атанас Христов и Антон Стойчев, ученици в 10 „ж“ клас в специалност „Промишлена Електроника“, и преподавателят им инж. Красимир Кънчев. Децата проектират и работят над колата на бъдещето над 4 месеца. В различни етапи от процеса се включват и ученици от други класове и специалности.

С електромобила те ще се състезават в Shell Eco-marathon в категория „Прототипи“, задвижвани с електрическа батерия /футуристични автомобили, проектирани да намалят съпротивлението за максимална ефективност/.

Името на бургаския отбор е „Mehano Team“, а на прототипа – „Batkomobil“. Основен спонсор на отбора на ПГМЕЕ, който ще представи морския град в надпреварата, е Община Бургас.

Shell Eco-marathon е уникално състезание, което предизвиква студенти и ученици от целия свят да проектират, конструират и се състезават с най-енергийно ефективните автомобили. Трите локации в Европа, Америка и Азия отвеждат студентите на пистата, за да разберат кой ще измине най-голямо разстояние с най-малко количество гориво или енергия. За да постигнат екстремни нива на енергийна ефективност на пътя, те трябва да използват комбинация от креативност и авангардни технологии.

В Европа състезанието се провежда от 1985 г., а днес в него взимат участие над 3000 студенти от 30 страни на Стария континент пред публика от над 40 000 души.

Отборът на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас ще вземе участие в надпреварата, която ще се състои от 29 май – 01 юни на международната писта RKC Париж, Франция.