close
България

Бургас кани мераклиите за кръста

burgas-jordanovden

Кой е най-бързият плувец сред бургазлии и кой ще бъде здрав през цялата година ще научим на 6 януари, когато честваме един от най-светлите и значими християнски празници – Богоявление, наричан още Йордановден.

Този празник има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива в морето или в реката.

Само след няколко дни, спазвайки традицията, куражлиите отново ще могат да се преборят с бурните зимни води на Черно море и да извадят кръста. Ритуалът символизира кръщаването на водата и напомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

Желаещите да премерят сили с ниските градуси на зимното море трябва да имат навършени 16 години и да се запишат за участие на моста от 09.30 до 10.45 часа на 6 януари. Записването ще се извършва само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед и подписване на декларация, с която поемат отговорност за здравословното си състояние.

Литийното шествие за спасяването на Светия кръст ще започне в 10.45 часа от площад „Св. Св. Кирил и Методий“ и ще премине по ул. „Александровска“ – ул. „Алеко Богориди“ – Приморски парк – Моста. Началният час на ритуала за спасяване на кръста ще бъде в 11.00 часа.

Честванията на Йордановден ще започнат още в 08.30 часа в храм „Св. Св. Кирил и Методий“, където бургаското духовенство ще отслужат празнична Света литургия.

На 6-ти януари, пак по стародавна традиция, се освещават военните части и бойните знамена на българската армия. Ритуалът бележи началото си през 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първият водосвет. Освещаването на бойните знамената на Военен гарнизон-Бургас ще бъде от 10:30 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий“.

Веднага след спасяването на Светия кръст, бургазлии ще могат да отдадат почит към революционното и родолюбиво дело на Христо Ботев. Венци и цветя ще бъдат положени пред бюст-паметника на поета в Морската градина в 11.30 часа на 6-ти януари, когато честваме и 169 години от рождението му.

ПРОГРАМА 

ЙОРДАНОВДЕН /БОГОЯВЛЕНИЕ/

и

169 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО

НА ХРИСТО БОТЕВ 

06 януари (петък)
8:30 часа

храм „Св. Св. Кирил и Методий“

Празнична Света Литургия по повод Йордановден

(Богоявление) 

10:30 часа

площад „Св. Св. Кирил и Методий“

Освещаване на бойните знамена и водосвет за здраве на българското войнство от гарнизон Бургас

10:45 часа

площад „Св. Св. Кирил и Методий“, ул. „Александровска“,

ул. „Алеко Богориди“ до Приморски парк – Моста

Литийно шествие за спасяване на Светия кръст

11:00 часа

Приморски парк  – Моста

Спасяване на Светия кръст

11:30 часа

Паметник на Христо Ботев в Приморски парк

Тържествен ритуал по полагане на венци и цветя по повод 169 години от рождението на Христо Ботев