close
България

Бургас отбелязва Архангелова задушница с общоградско поклонение

zadushnica

В събота Бургас ще отбележи Архангелова задушница с общоградско възпоменание. Това е денят за почит към близките, които вече не са сред нас.

Поменът за душите на починалите ще започне в 10:00 часа на площада пред Дома на покойника в гробищния парк с изпълнение на траурна музика от Бургаския духов оркестър.

В 10:30 ще се отслужи заупокойна молитва. След церемонията по инициатива на Община Бургас ще бъдат поднесени цветя на гробовете на видни граждани, оставили трайна диря с делата си. Сред тях са благодетелят на Бургас Александър Георгиев – Коджакафалията, поетесата Петя Дубарова и композиторът Георги Шагунов.

От 11.30 часа пред Паметника на загиналите от 24-ти Приморски полк пред Военния клуб ще се проведе военен ритуал – панихида и полагане на венци и цветя по случай Архангелова задушница.

В него ще участват военнослужещи от бургаския гарнизон и представителния духов оркестър на Община Бургас.
„Бургасбус“ ЕООД пуска в движение две допълнителни автобусни линии – № 13А и № 109.

Линия № 13 А ще обслужва района ж.к. „Изгрев“ – ж.к. „Славейков“ по маршрут : Автостанция „Изгрев“ – „Младост“ – „Пиргосплод“ – „Стандартизация“ – ВХТИ – к-с „Изгрев“ Чешмите – Автостанция „Изгрев“, като разписанието ще се изпълнява в следните  часове на тръгване от начална спирка : 6.30; 7.30; 8.30; 9.30: 10.30; 11.30; 12.30.

Линия № 109  ще обслужва района ж.к. „Меден рудник“ – Централна градска част – ж.к. „Изгрев“ по следния маршрут:

Автостанция „М.рудник“ – бл. 101 – бл. 485 – СОУ „Н.Геров“ – кв. „Победа“ –  стадион „Черноморец“ – бул. „Ив. Вазов“ –  ул. „Христо Ботев“ – ул. „Одрин“ – пл. „Трапезица“  – ул. „Струга“ – МБАЛ –  бул. „Никола Петков“ – ж.к. „Изгрев“, бл. 39 – СОУ „Д. Чинтулов“ –

Автостанция „Изгрев“ и ще се изпълнява с часове на тръгване от двете крайни точки както следва:
– Автостанция „М. рудник“ в 6,00; 7,00; 8,00 и 9,00 ч.
– Автостанция „Изгрев“ в 10,00; 11,00; 12,00 и 13,00 ч.

В автобусите по линии  № 13 А и № 109 се пътува  с електронни карти или  закупен от автобуса билет на стойност 1.00 лв.
Община Бургас и ОД на МВР са създали организация за безпрепятствено придвижване на големия поток от хора и автомобили, които ще пристигнат на гробищния парк. От УКОРС и полицията ще се грижат хората да не бъдат притеснявани от просещи групи.
Православната църква отбелязва Архангелова задушница в първата събота от ноември. Тя се нарича още Войнишка задушница, защото войните, които страната ни води за своето обединение в началото на миналия век, започват в навечерието на ноември. За това на Архангелова задушница се прави и помен за загиналите. По традиция на този ден се отслужва литургия за упокой и обща панихида. Подава се специално приготвена за случая храна, като се изрича – „За Бог да прости“. Този, който приема храната, отговаря: „Бог да прости“.