close
LifeStyle

Бургас отбелязва с голям концерт Световния ден на хоровото изкуство

afish

Голям хоров концерт под наслов „Гласове“, посветен на Световния ден на хоровото изкуство, ще се състои тази събота, 9 декември, от 18.00 ч. в атриума на Бургаски свободен университет.

В програмата ще участват изявени бургаски хорови формации – вокален ансамбъл „Фортисимо“ с диригент Милена Добрева, народен хор „Трепетлика“ при ЦПЛР – Бургас с диригент Пепа Запрянова, хор „Родна песен“ с диригент Левон Манукян и детски хор „Милка Стоева“ при Младежки културен център – Бургас с диригент Светла Стоева.

Концертът ще задоволи и най-претенциозната публика. Ще прозвучат творби и песни на Дм. Бортнянски, Н. Кедров, П. Льондев, Филип Кутев, Тончо Русев,  Любомир Пипков, Красимир Кюркчийски, Стефан Чапкънов и други.

Концертът се осъществява по идея на Асоциация балкански хоров форум – България, организиран от Младежки културен център с любезното съдействие на Бургаски свободен университет.

Входът е безплатен.

Със съвместно решение на ООН и ЮНЕСКО, 11 декември е определен за „Световен ден на хоровото изкуство“. Целта е да се подчертае изключително важната роля на организираното колективно пеене, като ефикасно средство за повишаване на духовния статус на хората по света и обединението им чрез средствата на певческото изкуство, в което понастоящем участват над 1 000 000 души.