close
България

Бургас посреща първия учебен ден с обновени училища и детски градини

1

Бургас обновява с бързи темпове училища и детски градини и се готви за първия учебен ден, съобщиха от кметството. Част от този процес е реализирането на проект „Подобряване качеството на образованието чрез модернизиране на образователната инфраструктура в град Бургас- І етап“, финансиран със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 -2020 г.

Чрез изпълнените дейности по проекта бяха напълно обновени прилежащи терени и дворни пространства на 4 училища: СУ „Св. св. Кирил и Методий“, ОУ „Елин Пелин“, СУ „Петко Росен“, ОУ „Братя Миладинови“. Изградени са 10 комбинирани спортни площадки за хандбал и мини футбол, 9 баскетболни игрища, 5 площадки за фитнес на отрито, 3 лекоатлетически писти със зони за дълъг скок, 3 детски площадки за обучение по безопасност на движението, зони за тенис и тенис на маса, арт сцена на открито и зони за почивка за деца и родители.

Като част от проекта бе създадено и новото ОУ „Ал. Г. Коджакафалията“ – след цялостно преустройство и мащабен ремонт на сградата на бившия интернат ДДЛРГ „Ал. Г. Коджакафалията“. Над 400 деца посещават модерното училище, в което се прилагат иновативни и съвременни методи на обучение. Неговото дворно пространство предлага пълен комплекс от възможности за образователни, обучителни и спортни дейности.

Проектът спомогна за изграждане и на нов корпус към съществуващата ЦДГ „Чайка“, предназначен за три градински и една яслена група. В тях са създадени условия за грижа и възпитание на 104 деца. Сградата разполага със закрит плувен басейн. В дворното пространство са обособени детски площадки и зони за игра на открито.

В резултат от изпълнението на проекта Бургас се сдоби и с едно ново бижу – детска градина „Пинокио“, която се намира в районен център „Меден рудник“. Тя е единствената по рода си публична сграда, която притежава клас А за енергийна потребление. Детското заведение е с капацитет за предучилищно обучение на 132 деца.

Община Бургас извърши реконструкция и преустройство на старата баня в двора на ОУ „Л. Каравелов“. Сега там се помещава учебен център „Академия Европа“, предназначен за извънкласни дейности.