close
България

Бургас празнува трети март

burgas-3-mart

Стотици бургазлии изпълниха днес улиците и площадите на града, с което показаха, че честването на националният празник не е просто почивен ден в календара. 139 години след героичните събития и паметната за България дата – 3 март 1878 г. мало и голямо сведе глава пред саможертвата и подвига на знайните и незнайни воини, дали живота си за българската свобода.

На площад „Атанас Сиреков“ под съпровода на националния химн бяха издигнати флаговете на Република България, Община Бургас и ЕС. Венци и цветя бяха положени пред Паметника на руските освободители, паметната плоча на ген. Лермонтов, Паметника на руския лазарет и паметниците на българските възрожденци в Морската градина.

Венци и цветя поднесоха още кметът Димитър Николов, заместниците му Йорданка Ананиева, Красимир Стойчев, Руска Бояджиева, председателят на Общинския съвет Костантин Луков, представители на областна и общинска администрация, общински съветници и общественици.

Честванията на 3 март в Бургас се пренесоха на площад „Св. Св. Кирил и Методий“, където няколкостотин бургазлии се включиха в мащабна и атрактивна възстановка на един от най-силните моменти в българската история преди Освобождението. Четници, войводи, революционери и възрожденци пресъздадоха съзаклятието на членовете на тайните комитети и положиха Народната клетва на Васил Левски. Участниците в събитието бяха с униформи, представящи периода на четническото и революционното движение, и на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г.

Кметът Димитър Николов сподели, че „има една дата в българската многовековна история, която е синоним на Свободата и това е 3 март! Днес, 139 години след онзи паметен за народа ни ден, тази дата остава недокосната от времето. Защото още носим в сърцата си онзи непримирим дух и порив за свобода. Защото на този ден трябва да сме горди, че не сме получи свободата си даром, а сме я заслужили и защитили с върха на перото и щика.

Благодаря на всички деца и ученици, на всички бургазлии, които се включиха и помогнаха да пресъздадем този възрожденски дух, духа на България“, допълни още кметът Николов.

На площада бургазлии се снимаха с актьори, пресъздаващи образите на Дякон Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски, Панайот Хитов, Райна Княгиня, Иван Вазов и полк. Лермонтов. Ввсеки можеше да се закълне пред кръста, камата и револвера, и да получи картичка с лика на български революционер или възрожденец, подпечатана с копие на оригиналния печат на Българския революционен централен комитет. Да се снима със знамето на Райна Княгиня „Свобода или смърть“, с автентични пушки и саби от онова време, да остави послание в Книгата на Свободата или изсече монета с българския лъв и надписа „Свободна България“.

Водещ на събитието, посветено на 139 години от Освобождението на България бе популярният актьор Стойко Пеев, а празнуването на 3 март продължи с концерт на Николина Чакърдъкова и Боби Шапков, Неврокопския танцов ансамбъл, хор „Милка Стоева“, Народен хор „Трепетлика“, хор за патриотични песни при ПГЕЕ „Константин Фотинов“ и др.

Снимки: Община Бургас